Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Μουσική;Γιατί;


Γραφει η ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΛΑΧΟΝΙΚΟΛΟΥ 
διευθυντρια του 
λακωνικου ωδειου-μουσικολόγος


 Τι είναι άραγε μουσική; Ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται κάτι διαφορετικό όταν ακούει αυτή τη λέξη έτσι την προσδιορίζει διαφορετικά.
Μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση ή ακρόαση ενός μουσικού έργου.
Με τον όρο μουσική εννοείται επίσης και το σύνολο ήχων από το οποίο απαρτίζεται ένα μουσικό κομμάτι.
Μουσική σημαίνει καλλιέργεια ψυχής. Μουσική σημαίνει πολιτισμός. Μουσική σημαίνει αυτοπειθαρχία.
   Η μουσική χρονολογεί και εξελίσσει την ιστορία της παράλληλα με της Γλώσσας. Άρα παράλληλα και με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο άνθρωπος προκειμένου να εκφράσει τα συναισθηματά και τις σκέψεις του δημιουργεί ταυτόχρονα με το Λόγο ένα νέο ηχητικό μέσο έκφρασης το Μουσικό Λόγο.
Η μουσική λοιπόν είναι ο ήχος του σύμπαντος.  Φανταστείτε μία Γη χωρίς μουσική σκεπασμένη μόνο από θόρυβο…
   Από την πρώτη στιγμή η μουσική συνοδεύει όλες τις ανθρώπινες στιγμές, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Κάθε κοινωνική εκδήλωση πλαισιώνεται με μουσική. Από τις πειθαρχημένες παρελάσεις μέχρι τους λαϊκούς ξεσηκωμούς. Από τις χαρές μέχρι τις λύπες. Το κάθε είδος μουσικής είναι προορισμένο να συνοδεύει και ένα ανάλογο γεγονός! Υπάρχουν τα τραγούδια της δουλειάς, του γάμου, τα μοιρολόγια ακόμα όμως και τα τραγούδια της τάβλας.[1]
    Η μουσική είναι ένα μέσω έκφρασης όλων των συναισθημάτων που μπορεί κάποιος να νιώθει. Εξευμενίζει τα ήθη. Η ενασχόληση με αυτή την τέχνη μας προσδίδει αυτοπεποίθηση και μας κάνει δημιουργικούς μπροστά στο άκουσμα του κομματιού που εμείς οι ίδιοι εκτελέσαμε.
   Οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί ώστε να ωθήσουν κάποιον να ασχοληθεί με την τέχνη της μουσικής γιατί, ας μιλήσουμε λίγο και με τα δεδομένα των καιρών, η οικονομική κρίση θα περάσει αλλά ο χρόνος που τυχόν χάσαμε χωρίς μουσική δε θα ξαναγυρίσει…!
   



[1] Τα τραγούδια της παρέας που τραγουδιόντουσαν σε κουτούκια γύρω από το τραπέζι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου